Производител EGIS
Наличност

Еролин таблетки 10 мг х 10

4,00 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

ЕРОЛИН


Еролин е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Еролин има противовъзпалително средство. Еролин се използва за облечкаване на кихане. 

1. Какво представлява Erolin и за какво се използва

Loratadine, лекарственото вещество на Erolin, е дълго действащо противоалергично (антихистаминово) средство. Erolin таблетки може да бъде използван за облекчаване на алергични симтоми, като кихане, хрема, сърбеж и зачервяване на очите. Може да се прилага и при кожни алергии, характеризиращи се с обрив, сърбеж или уртикария.

2. Преди да започнете да приемате Erolin таблетки

Не приемайте Erolin таблетки:

- ако сте алергични към лекарственото вешество, или някое от помощните вещества, посочени по-горе.

- ако сте бременна, искате да забременеете или кърмите.

Не давайте тези таблетки на деца под 2 годишна възраст. За лечение на деца от 2-6 годишна възраст се предпочита използването на Erolin сироп. Посъветвайте се с Вашия лекар по въпроса.

Преди приемането на Erolin

Информирайте Вашия лекар, в случай че имате заболяване на черния дроб или на бъбреците. Той/тя щепрецени дали трябва да се направят някои лабораторни изследвания, за да се прецени най-подходящата за Вас схема на лечение.

Приемане на Erolin с храна и напитки

Усвояването на Loratadine се повлиява от приемането на храна, поради това приемайте това лекарство на празен стомах.

Бременност и кърмене

Приемането на Erolin таблетки по време на бременност и кърмене е противопоказано.

Шофиране и работа с машини

Бъдете внимателни, когато за пръв път приемате Erolin, тъй като е възможно да изпитате някои нежелани лекарствени реакции (напр. сънливост), които да повлияят на способността Ви да шофирате или да работите с машини. Вие може да продължите с тези дейности ако не сте под въздействие на тези нежелани реакции. Ако не сте сигурни, посъветвайте се с Вашия лекар.

След като сте започнали да приемате Erolin

Ако Вашият лекар възнамерява да направи т. нар. "Prick-тест" т.е. кожно-алергичен тест, той може да Ви каже да спрете лекарството за поне четири дни преди деня на теста, за да се избегнат фалшиво отрицателни резултати.

Приемане на други лекарства

Съобщете на Вашия лекар за всички лекарствени продукти, които приемате. Осведомете Вашия лекар, ако Ви е предписано някое от следните лекарства: еритромицин, циметидин, кетоконазол. Тези медикаменти могат да повишат плазменото ниво на loratadine и метаболитите му. Плазменото ниво на еритромицин може да се намали с 15% когато се приема с Erolin. Възможно е да приемате Erolin заедно с лекарствени продукти, които потискат чернодробните ензими (напр. хинидин, флуконазол, флуоксетин), но това  трябва да става много внимателно. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако не сте сигурни какво приемате.
Горното може се отнася до лекарства, използвани преди известно време или които ще бъдат използвани.
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако взимате или напоследък сте взимали някякво лекарство, включително което не е било предписано.

3. Как да приемате Erolin таблетки

Вашият лекар ще Ви предпише по колко и колко често да приемате от таблетките. Стриктно следвайте инструкциите му. Ако не Ви е предписано друго, Erolin таблетки се приемат както следва:

Възрастни:

Обикновената начална доза за възрастни и подрастващи на възраст над 12 години е 10 mg Loratadine, т.е. 1 таблетка на ден.

Пациенти с чернодробна недостатъчност и увредена бъбречна функция (Тломерулна филтрация < 30 ml/min): при тях може да се наложи редуциране на дозата. Началната доза може да се намали до 5 mg (1/2 таблетка) на ден или пациентите могат да приемат 10 mg (1 таблетка) през ден. Пациенти в напреднала възраст: при тези пациенти рискът от развитие на нежелани реакции е по-голям. За това по-голямо внимание се препоръчва при лечение със същите дози, както при възрастни с нормална бъбречна функция.

Деца:

При лечението на деца на възраст между 6 и 12 години, дозата зависи от телесното им тегло:
деца тежащи по-малко от 30 kg: 5 mg (1/2 таблетка) дневно, деца тежащи повече от 30 kg: 10 mg (1 таблетка) дневно.
Таблетките трябва да се поглъщат с течности, преди хранене и не трябва да се дъвчат.
Erolin таблетки трябва да се приемат приблизително по едно и също време на ррнщ така ще получите максимален ефект и ще намалите възможноста да пропуснете прием.

Ако сте забравили да приемете Erolin не вземайте двойна доза за да компенсирате пропуснатата.
Следвайте тези инструкции освен ако Вашият лекар не ви даде различни препоръки.
Вашият лекар ще определи колко дълго да продължи лечението с Erolin. Следвайте стриктно неговите инструкции
Ако Ви се струва, че ефектът на Erolin е много силен или прекалено слаб, информирайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако приемете повече таблетки отколкото Ви е предписано или ако някой друг погълне от тези таблетки по някаква причина, консултирайте се веднага с най-близкото звено за спешна помощ. Вземете тази листовка и останалите таблетки за да ги покажете на лекаря

4. Възможни нежелани лекарствени реакции

Подобно на всички лекарства Erolin може да предизвика нежелани лекарствени реакции. По време на лечението рядко могат да се прояват главоблоие, сънливост, уморяемост, сухота в устата, гадене, увеличен апетит, стомашно-чревен дискомфорт, алергични реакции.
Ако детето Ви е на лечение с Erolin и забележите накоя от следните прояви: нервност, свиркащо дишане, уморяемост, прекалено неспокойствие, коремни болки, зачервяване и/или подуване на клепачите, затруднения в говора или общо неразположение, информирайте Вашия лекар. Всички тези нежелани реакции са редки.
Ако се прояви друга нежелана лекарствена реакция, неописана в тази листовка или ако някоя от гореописаните започне да Ви безпокои, информирайте Вашия лекар или фармацевт.

5. Съхранение на таблетките

Съхранявайте всички медикаменти на недостъпно за. деца място!

Съхранява се при температура под 25°С, в оригиналната опаковка.

Не употребявайте таблетките след датата на срока на годност, изписана на опаковката.