Производител GLAXO SMITE KLINE
Наличност

Зовиракс крем 2 гр

11,60 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

ZOVIRAX Cream tube

 (ЗОВИРАКС крем - тубичка)

ZOVIRAX Cream metered pump

(ЗОВИРАКС крем-дозатор)

 Тази листовка се отнася само за ZOVIRAX крем-дозатор или ZOVIRAX крем - тубичка. Моля, прочетете я внимателно преди да започнете приложението на лекарството. Тя ви информира за най-важното относно ZOVIRAX крем. За повече информация се обърнете към лекар или фармацевт.

 

Наименование на лекарството

Името на Вашето лекарство е ZOVIRAX крем.

 

Какво представлява и какво съдържа ZOVIRAX крем

ZOVIRAX принадлежи към група лекарства, означавани като противовирусни. ZOVIRAX крем представлява бял крем за външно приложение, който съдържа 5% активна съставка, наречена aciclovir (ацикловир).

ZOVIRAX крем съдържа също някои помощни вещества. Това са пропилей гликол, натриев лаурил сулфат, цетостеарилов алкохол, полоксамер 407, бял парафин, течен парафин и пречистена вода. Една опаковка ZOVIRAX крем съдържа 2 g или 10 g продукт.

Как действа лекарството

ZOVIRAX е противовирусен крем. Херпесът по устните е вирусна инфекция, причинявана от херпесен вирус тип

ZOVIRAX крем се употребщва  за лечение на този тип инфекция. Клиничните проучвания с ZOVIRAX показват, че лечението се ускорява и намалява времето, през което изпитвате болка.

 

За какво се използва ZOVIRAX крем

Херпесът е инфекция, която се причинява от вирус ХЕРПЕС СИМПЛЕКС тип 1. След заразяване, той се разполага и развива в нервите на кожата около устните и лицето. Заразяването става основно  в детска възраст, обикновено след целувка от вирусоносител. Вирусът преминава през кожата и се разполага в нервите. По време на мензис, при настинки, грип или напрежение, инфекцията се развива.

ЗАПОМНЕТЕ:

Херпесът е заразно заболяване, което се предава чрез контакт със засегнатото място!

 

Какво трябва да знаете преди употребата на ZOVIRAX крем

Преди употреба, проверете дали лечението с ZOVIRAX е правилно във Вашия случай, и дали ZOVIRAX е лекарство подходящо за Вас.

 

Не използвайте ZOVIRAX крем:

• Ако сте с повишена чувствителност (алергични) към aciclovir (ацикловир),valaciclovir (валацикловир), пропилей гликол или някоя от другите съставки на лекарството

• За херпес инфекции на очите или в областта на гениталиите.

• Ако сте под лекарско наблюдение поради слаба имунна система ( способността на организма Ви Ви да се бори с инфекции е понижена). Ако не сте сигурни за някое от посочените по-горе състояния, консултирайте се с Вашия лекар.Ако отговорите с "ДА" на някой от следните въпроси, уведомете лекаря за това преди да започнете употребата на лекарството:

• Бременна ли сте или планирате да забременеете скоро?

• Кърмите ли?

Лекарството трябва да се използва само външно. ZOVIRAX крем не трябва да се прилага в очите или във вътрешността на устната кухина. ZOVIRAX не се препоръчва за лечение на АФТИ в устата или гърлото.Ако приемате други лекарства

Малко вероятно е ZOVIRAX да има значими взаимодействия с други лекарства, ако приемате такива.

 

Как да използвате ZOVIRAX крем

Ако лекар не Ви е предписал друго, спазвайте следните инструкции:

1. Измийте добре ръцете си преди и след нанасянето на крема, за да избегнете влошаване на състоянието или предаване на инфекцията на друг.

2. Намажете обилно засегнатото място със ZOVIRAX крем.

3. Да се прилага 5 пъти дневно, през 4 часа. Ако забравите за лечението, нанесете крема веднага щом се сетите и продължете с първоначалната схема.

4. Прилагайте лекарството в продължение на 5 дни.Ако херпесът не е изчезнал, продължете лечението с още 5 дни. Консултирайте се с Вашия лекар, ако след тези 10 дни все още имате херпес.

5. Не превишавайте препоръчаната доза!

6. Прилагайте крема само върху херпеси на устните и лицето. Не прилагайте крема във вътрешността на устната кухина. Може да има дразнещо действие. Обаче, ZOVIRAX крем не е опасен, ако се погълне.

7. Не прилагайте крема в очите. Ако по невнимание е попаднал крем в очите Ви, промийте обилно с хладка вода. Ако очите Ви се възпалят след това, консултирайте се с Вашия лекар.

8. Не смесвайте ZOVIRAX крем с други кожни кремове или лосиони.

Ако не сте сигурни как да прилагате лекарството, попитайте лекар или фармацевт.

 

Ако сте бременна или кърмите

ZOVIRAX крем може да се прилага по време на бременност, само ако очакваните резултати от лечението надвишават възможния риск за плода.Ограничени данни от изпитвания при хора показват, че лекарството преминава в кърмата след приемане на ацикловир през устата (напр. таблетки). Затова, при приложение на ZOVIRAX при кърмачки се препоръчва консултация с лекар.

 

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини

Няма описани.

 

Какво да направите в случай, че приложите повече от необходимото

Малко вероятно е случайното прилагане на твърде голяма доза от лехарството да ви създаде сериозни проблеми. Ако сте приели прекалено висока доза от лекарството или ако някой друг от обкръжението Ви, особено деца, е погълнал препарата по погрешка незабавно уведомете Вашия лекар или се обадете на Бърза помощ.

Какво да направите в случай, че пропуснете да приложите ZOVIRAX крем

Ако сте забравили да приложите някоя доза, не се безпокойте. Приложете дозата веднага, след като си спомните и продължете да прилагате следващите дози точно според определеното време. Ако обаче е наближило времето за следващото приложение, изчакайте до неговото настъпване и нанесете направо следващата доза. Не прилагайте двойна доза.

 

Причинява ли ZOVIRAX крем нежелани реакции

След приложението му, ZOVIRAX крем подобно на всяко друго лекарство, може да причини нежелани реакции.Някои пациенти са алергични към това лекарство и при тях може да се появи сърбящ или червен обрив. Ако това се случи, прекратете приложението на крема. Консултирайте се с Вашия лекар.Могат да се появят тръпнене или леко затопляне на кожата при първо приложение.Някои пациенти съобщават, че чувстват напукване и изсушаване на кожата, или лек сърбеж и зачервяване.Информирайте Вашия лекуващ лекар, ако забележите други нежелани реакции, които не са споменати в тази листовка, или ако има нещо, което Ви тревожи, смущава или не го разбирате.

 

Как се съхранява ZOVIRAX крем

• Съхранявайте ZOVIRAX крем, както и всяко друго лекарство на места, недостъпни за деца.

• Съхранявайте ZOVIRAX крем на сухи места при температура под 25°С. Не го замразявайте.

Не прилагайте лекарството след изтичане срока на годност, обозначен върху тубичката, дозатора или картонената опаковка.

 

Помнете

 Помнете - Херпесът е вирусна инфекция.

Вирусът може да засегне и други части на тялото. За да намалите риска от разпространение на инфекцията, не позволявайте на други хора да пипат херпеса, да изполват Вашата кърпа за лице и т.н. Ако Вие или Вашият партньор имате херпес, трябва да избягвате орален секс или да се целувате. Винаги измивайте ръцете си преди и след като сте имали контакт с херпеса.

• Не пипайте очите. Инфектирането на очите с херпес симплекс инфекция може да доведе до разязвяване на роговицата.

• Избягвайте целуването - особено на деца - когато имате херпес.

• Избягвайте да разранявате херпеса. Това може да доведе не само до замърсяването му с други микроби, но и до инфектиране на пръстите с вируса.

• Не позволявайте друг да изполва приборите Ви за хранене и чашата, от която пиете.

Тази листовка не Ви дава пълна информация за лекарството. Ако имате някакви въпроси или не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар. Може да Ви се наложи да прочетете тази листовка отново, затова не я изхвърляйте докато не употребите или изхвърлите лекарството в опаковката.