Производител SCHERING PLOUGH
Наличност

Кларитин сироп 120 мл.

 КЛАРИТИН сироп 120 мл.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КЛАРИТИН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Кларитин принадлежи към клас лекарства, известни като антихистамини. Антихистамините помагат да се намалят симптомите на алергия чрез предотвратяване на ефектите на веществото, наречено хистамин, което се произвежда в организма.
Кларитин облекчава симптомите, свързани с алергична хрема (напр. сенна хрема), като кихане, секреция или сърбеж в носа и парене или сърбеж в очите. Кларитин може да се използва също и при лечението на уртикария (копривна треска), за облекчаване на симптоми като сърбеж, зачервяване и за намаляване на броя и големината на уртиките.
Облекчаването на тези симптоми продължава през целия ден и помага за нормалното протичане на ежедневната Ви дейност и сън.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ КЛАРИТИН
Не приемайте Кларитин:
- ако сте свръхчувствителни (алергични) към лоратадин или към някое от помощните вещества на Кларитин.

Обърнете специално внимание при употребата на Кларитин
Преди да вземете Кларитин, съобщете на Вашия лекар или фармацевт, ако имате чернодробно заболяване.
Ако Ви предстоят кожни проби за алергия, не трябва да приемате Кларитин два дни преди тестуването, тъй като лекарството ще повлияе на резултатите от тестовете.

Употреба на други лекарства
При едновременна употреба с алкохол Кларитин не води до усилване на действието на алкохола. Не са известни лекарствени взаимодействия между Кларитин и други лекарства. Все пак  информирайте Вашия лекар, ако вземате или сте вземали напоследък други лекарства, дори и такива без рецепта.

Прием на Кларитин с храна и напитки
Кларитин може да се приема независимо от приема на храна.

Бременност и кърмене
Ако сте бременна, приемът на Кларитин не се препоръчва.
Консултирайте се с лекар преди приема на което и да е лекарство по време на бременност. Ако кърмите, прием  на Кларитин не се препоръчва.
Консултирайте се с Вашия лекар преди приема на което и да е лекарство по време на кърмене.

Шофиране и работа с машини
При препоръчваната доза  не се очаква Кларитин да причини сънливост или понижено внимание и следователно да попречи на способността Ви да шофирате или да работите с машини. Въпреки това,много рядко, някои хора изпитват сънливост, която може да повлияе върху способността за шофиране и работа с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Кларитин
Кларитин сироп съдържа захар; ако Вашият лекар Ви е съобщил, че имате непоносимост към захар, се посъветвайте с него, преди да вземете това лекарство. Съществува възможност за неблагоприятен ефект на лекарството при хора със захарен диабет.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ КЛАРИТИН
Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни в нещо.
Обичайната доза е:
Възрастни и деца на и над 12 години:
Сироп: две чаени лъжички (10 ml) Кларитин сироп веднъж дневно със или без храна; вода и други течности не са необходими за преглъщане на сиропа.

Телесно тегло над 30 kg:
Сироп: две чаени лъжички (10 ml) Кларитин сироп веднъж дневно със или без храна; вода и други течности не са необходими за преглъщане на сиропа.

Телесно тегло под или равно на 30 kg:
Сироп: една чаена лъжичка (5 ml) Кларитин сироп веднъж дневно със или без храна; вода и други течности не са необходими за преглъщане на сиропа.

Пациенти с чернодробни проблеми:
Възрастни и деца с телесно тегло над 30 kg:
Сироп: две чаени лъжички (10 ml) Кларитин сироп веднъж дневно през ден със или без храна; вода и други течности не са необходими за преглъщане на сиропа.

Деца с телесно тегло под или равно на 30 kg:
Сироп: една чаена лъжичка (5 ml) Кларитин сироп през ден със или без храна; вода и други течности не са необходими за преглъщане на сиропа.

Кларитин не се препоръчва за деца под 2-годишна възраст.

Ако сте приели повече от необходимата доза Кларитин
Досега не са установени някакви сериозни проблеми след случайно предозиране на Кларитин. Най-честите симптоми при предозиране са сънливост, ускорена сърдечна честота и главоболие. В случай на предозиране на Кларитин, се обадете незабавно на Вашия лекар.

Ако сте пропуснали да приемете Кларитин
Ако забравите да вземете лекарството си навреме, вземете го колкото е възможно по-скоро, след това се върнете към редовната си схема на приемане. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Като всяко лекарство, Кларитин може да причини нежелани лекарствени реакции.
Свържете се с Вашия лекар или фармацевт в случай, че се появи нежелана реакция, която е продължителна, притеснява Ви или смятате, че е сериозна.
Най-често докладваните нежелани лекарствени реакции при деца на възраст между 2 и 12 години са главоболие, нервност и уморяемост.

Най-често докладваните нежелани лекарствени реакции при възрастни и подрастващи са сънливост, главоболие, увеличен апетит и трудно заспиване.
В постмаркетинговия период на Кларитин мнрго рядко са били съобщавани случаи на тежка алергична реакция, замаяност, аритмия, ускорено сърцебиене, гадене, чувство на слабост, сухота в устата, стомашно неразположение, чернодробни проблеми, опадане на косата, обрив и уморяемост.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ КЛАРИТИН
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Сироп: Съхранявайте под 25°С.
Да не се замразява. Да се пази от светлина.
Срок на годност след отваряне на опаковката: 4 седмици.
Не използвайте този продукт след изтичане срока на годност, обозначен върху опаковката. Съобщете на Вашия лекар или фармацевт, ако забележите промяна във вида на Кларитин.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Кларитин
Активното вещество е:
- Сироп: лоратадин 1 mg/ml.
Другите съставки са:
- Сироп: пропиленгликол, глицерин, безводна лимонена киселина, натриев бензоат, захароза, аромат на праскова, вода за инжекции.