Производител KRKA
Наличност

Кориол таблетки 25 мг. х 28

9,00 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

CORYO Кориол

 

Таблетки по 25 мг

Carvedilol/ Карведилол

Какво съдържа Вашето лекарство?

1 таблетка съдържа 25 mg carvedilol (карведилол).

Помощни вещества: захароза, лактоза, повидон, силиций колоиден, безводен, кросповидон, магнезиев стеарат

Какво представляват таблетките Coryol?

Таблетките Coryol съдържат карведилол, който спада към групата лекарства, наречени бета-блокери. Карведилолът намалява артериалното кръвно налягане и Честотата на сърдечните удари и предпазва от болка в областта на гърдите (стенокардия). Той има благоприятен ефект при сърдечна недостатъчност: подобрява работата на сърцето и подходящо облекчава проявите на болестта. Действието му върху кръвното налягане и сърдечната честота е най-изразено 1 до 2 часа след приемането му. Напълно повлиява кръвното налягане обикновено след 1 до 2 седмици.

За какво се приема Coryol?

Coryol се употребява за лечение на високо кръвно налягане (хипертония).

Високото кръвно налягане може да причини различни сърдечно-съдови заболявания.

Лекарят ви е предписал Coryol с цел да удължи живота ви и да намали риска от сърдечен инфаркт и мозъчен кръвоизлив. Ако лекарят ви е предписал така, вие може да вземате Coryol заедно с друго лекарство с понижаващ кръвното налягане ефект.

Coryol се взема за предпазване от болка в гърдите (стенокардия).

Дори и да вземате Coryol, вие трябва да продължите да спазвате диетата и да правите упражненията, които Вашият лекар ви е назначил.

Coryol се препоръчва за пациенти с хронична сърдечна недостатъчност.

Кой не трябва да взема Coryol?

Удомете Вашия лекар, ако имате някакво хронично заболяване или нарушена обмяна на веществата, ако сте свръхчувствителни или вземате други медикаменти. Не трябва да вземате Coryol, ако в миналото сте показали реакция на свръхчувствителност към карведилола или към която и да е от другите съставки на Coryol. Не трябва да вземате Coryol, ако сте болни от: бронхиална астма или хронично обструктивно белодробно заболяване, тежка чернодробна недостатъчност, забавена честота на сърдечните удари или някакво друго нарушение на сърдечния ритъм, тежка или нестабилна сърдечна недостатъчност, белодробна хипертензия, белодробно сърце или кapдиогенен шок.

Предпазни мерки и предупреждения

В началото на лечението с Coryol и при увеличаване на дозировката бъдете внимателни при изправяне. Може да почувствате замаяност и световъртеж, особено, ако имате сърдечна недостатъчност, ако вземате други лекарства с понижаващ кръвното налягане ефект или, ако спадате към групата болни в напреднала възраст. Трябва да избягвате да пиете алкохол по време на лечението.

Информирайте лекаря си, ако имате сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване, съдово заболяване, диабет, псориазис, увеличена функция на щитовидната жлеза или феохромоцитома.

Уведомете лекаря "си, ако някога сте имали ниско кръвно налягане, някаква алергична реакция или метаболитна ацидоза. Лекарят ще ви даде допълнителни напътствия или ще реши, че Coryol не е най-доброто за вас лекарство. Ако състоянието ви се влоши, възможно най-бързо се консултирайте с лекаря си.

Преди хирургична намеса или тестване за алергични реакции, уведомете лекаря, че вземате Coryol.Безопасността и ефикасността на Coryol при деца под 18-годишна възраст не са установени

Специални предупреждения относно помощните вещества:

Този лекарствен продукт съдържа лактоза. Неподходящ е при хора с лактазна недостатъчност, галактоземия или глюкозен/галактозен синдром на малабсорбция

Този лекарствен продукт съдържа захароза. Неподходящ при хора с вродена непоносимост към фруктозата, глюкозен/галактозен синдром на малабсорбция или захаразно/изомалтазен дефицит.

Бременност и кърмене

Преди да вземате каквото и да било лекарство, се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.Някои от лекарствата, подобни на карведилола, могат да бъдат вредни за нероденото дете. Тъй като не е известно, дали е безопасно да се взема Coryol по време на бременност, той може да се прилага само в спешни случаи. Кърменето не се препоръчва по време на лечение с Coryol.

Ефект върху способността за шофиране или работа с машини

Особено в началото на лечението с Coryol или при промяна на дозировката кръвното налягане може да спадне много и това да причини замаяност. Ако се чувствате замаяни, трябва да избягвате да шофирате или да работите с машини.

Кои лекарства могат да взаимодействат с Coryol?

Преди да започнете да вземате Coryol, информирайте лекаря си дали вземате някакво друго лекарство, дори и ако става дума за продукт без рецепта.

Coryol не трябва да се използва по време на интравенозно лечение с верапамил или дилтиазем!Coryol може да взаимодейства с много други медикаменти, което може да причини отслабване или усилване на ефекта както от Coryol, така и от другите лекарства. Тук влизат някои лекарства при нарушение на сърдечния ритъм, високо кръвно налягане, стенокардия, диабет или за наркоза, както и капки за очи, съдържащи бета-блокери, намаляващите катехоламините препарати (т.е. инхибиторите на моноаминовата оксидаза и резерпина), дигоксин, ерго-алкалоидите, клонидина и медикаментите, които действат на активността на чернодробните ензими, като симетидина и рифампицина.

Дозировка и начин на приложение

Стриктно да се спазват указанията на лекаря. Не трябва да променяте дозиравката.

Ако забравите да вземете Coryol

Ако пропуснете една доза, трябва да я вземете възможно най-бързо. Все пак, ако е наближило времето за следващата доза, забравете за предишната и вземете обичайната доза в определеното време. Не вземайте двойна доза, за да наваксате пропуснатата.

Какво може да настъпи при спиране на лечението с Coryol?

Лечението с Coryol не трябва да се спира изведнъж. Това може да причини тежки нежелани последици за сърдечно-съдовата система. Дозировката трябва да бъде намалявана постепенно в продължение на 1 до 2 седмици.

Лекарството трябва да вземате редовно. Ако не сте го вземали повече от две седмици, трябва да възобновите лечението с най-ниската доза.

Ако вземете повече Coryol, отколкото е необходимо

Ако сте взели свръхдоза, незабавно се консултирайте с вашия лекар или фармацевт! Леко превишената доза може да доведе до понижаване на кръвното налягане (със замаяност или световъртеж; възможен е също припадък) и забавяне на сърдечния ритъм. Обикновено е достатъчно да се намали дозата или временно да се прекрати лечението. Голямото предозиране може сериозно да засегне кръвообращението, дишането, сърдечната функция и съзнанието.

Лекарят трябва да вземе подходящи мерки за наблюдение и лечение на функцията на органите, които е възможно да бъдат засегнати. Какво трябва да предприемете, докато чакате идването на лекаря: Ако сте в съзнание, предизвикайте повръщане, за да изпразните стомаха и легнете, като поставите главата по ниско, а краката - леко по-високо. Пациент в безсъзнание трябва да лежи на една страна.

 

Високо кръвно налягане:

Пръвоначалната доза е 12,5 mg Coryol, приемана сутрин или два пъти на ден. За да постигне желания ефект, лекарят може постепенно да увеличи дозировката. Най-високата препоръчвана доза е Coryol 2 пъти дневно по 25 mg. Вземайте лекарството след хранене с малко вода.

 

Стабилна стенокардия:

Първоначалната доза е 12.5 mg Coryol два пъти на ден. За да Постигне желания ефект, лекарят може постепенно да увеличи дозировката. Най-високата препоръчвана доза е 50 mg Coryol два пъти дневно. Ако сте по-възрастен от 70 години, не трябва да вземате повече от 25 mg Coryol два пъти дневно. Продължителността на лечението се определя само от лекуващия лекар. Вземайте лекарството след хранене с малко вода.

Лекарят може да реши да ви предпише по-малка от обичайната доза, ако сте по-възрастен, ако имате сърдечна недостатъчност или, ако вземате едновременно с това и друго лекарство.

 

Хронична сърдечна недостатъчност:

Лекарят постепенно ще нагласи дозата в съответствие със здравословното Ви състояние. Определената доза, приемайте след храна с малко вода. Започва се с много ниска доза: от 3,125 mg два пъти дневно. Лекарят ще завишава внимателно дозата, докато нагласи най-подходящата доза. Най-високата препоръчвана доза е 25 mg Coryol два пъти дневно. Ако тежите повече от 85 кг, може да се приема 50 mg два пъти дневно. Лекарят ще определи продължителността на лечението. Обикновено ще приемате Coryol, заедно с други медикаменти като допълнително лечение на хроничната сърдечна недостатъчност.Лекуващият лекар ще Ви наблюдава в началото на лечението докато се нагласи дозировката. Незабавно информирайте лекуващия лекар, ако не се чувствате добре след прием на някоя доза (например: чувствате се по-уморен, дишате по-тежко). Ако е необходимо лекарят ще промени лечението.Ако имате чувството, че ефектът от лекарството е доста силен или напротив - доста слаб, кажете го на Вашия лекар или фармацевт.

Нежелани реакции

Подобно на всички останали медикаменти Coryol може също да прояви нежелани реакции.Тежки нежелани реакции, които налагат да се намали дозата или да се преустанови лечението, настъпват много рядко. Консултирайте се с Вашия лекар веднага щом забележите сърбеж, обрив, затруднено дишане, сериозно спадане на кръвното налягане, припадък, бързо наддаване на тегло, подуване на врата или лицето, на глезените или на краката, много забавено или неравномерно биене на сърцето (по-малко от 55 удара в минута), болка в гърдите, смущения на зрението, засилено уриниране, необичайно кървене или синини, пожълтяване на кожата или на очите, промени в настроението, психични проблеми или разстройство на съня.

Нежеланите реакции по време на лечението с Coryol най-често са леко проявени и преходни и по правило не налагат лечението да се прекрати. Може да почувствате стомашно-чревни разстройства (загуба на апетита, диария, гадене, повръщане), световъртеж или замаяност (особено при изправяне), забавено биене на сърцето, умора, сънливост, главоболие, болка в мускулите и ставите, студенина в краката и на ръцете, суха уста и увеличено сълзене (което може да ви смущава, ако носите лещи). Нивото на кръвната захар или на холестерола може да се повиши. Рядко се наблюдава смущение на половата потентност.

Ако забележите някое от изброените по-горе нежелани реакции или някакви други промени, които може да се свързват с приемането на лекарството, моля, информирайте Вашия лекар.

 

Съхраняване и срок на годност

Не използвайте след изтичане на срока, отбелязан на опаковката.

Не съхранявайте при температура над 30°С.

Да се съхранява на недостъпни за деца места.